Одним з найбільших обмежень сучасних 3D-принтерів є те, що вони можуть використовувати лише один матеріал для друку. Це може бути пластик, метал або скло. У кращому випадку можна знайти принтер, який працює з трьома матеріалами одночасно. Але ціна його складатиме чверть мільйона доларів.

Про це повідомляє Popular Science.

Команда дослідників з Массачусетського технологічного інституту запропонувала нове рішення цієї проблеми. Вона дозволить 3D-принтеру друкувати десятьма різними матеріалами одночасно.

Розроблений принтер, що отримав назву MultiFab, не видавлює розплавлені матеріали, як це роблять інші 3D-принтери. Він змішує мікроскопічні крапельки фотополімерів і "вистрілює" ними через спеціальні сопла. Технологія нагадує роботу звичайного струменевого принтера.

Система зібрана з доступних компонентів, але вона досить складна. Центральний комп'ютер управляє принтером, отримуючи інформацію від тривимірного сканера з роздільною здатністю 40 мікрон, який постійно сканує об'єкт на друку.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Такий зв'язок дозволяє принтеру самостійно калібрувати і коригувати свою роботу прямо під час друку.

Читайте також: Студенти надрукували міні-будинок на 3D-принтері (фото)

"Ця платформа відкриває нові можливості для виробництва, а також дає дослідникам і любителям створювати такі об'єкти, друк яких раніше була неможливою", - відзначає один з авторів дослідження Хав'єр Рамос.

Також MultiFab зможе друкувати "навколо" різних об'єктів. Наприклад, в принтер можна покласти мобільний телефон і надрукувати захисний чохол прямо поверх нього.