З жовтня 2015 року Міністерство юстиції України готує "довідкову революцію": держструктурам збираються заборонити вимагати в українців будь-які паперові довідки, виписки, документи про народження, сімейний стан і т. д.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, пише газета "Сегодня".
Держслужбовці отримуватимуть потрібні їм довідки та інші документи громадян самостійно і в електронному вигляді - для цього їм відкриють безкоштовний доступ до електронних держреєстру, в яких міститься необхідна інформація про саму людину, її сімейний, майновий та інші стан.

У свою чергу, громадянам при необхідності також безкоштовно нададуть документи та довідки з відкритих реєстрів.

Читайте також: У Києві реорганізували транспортну міліцію

"Можливість для чиновників самим взяти будь-яку інформацію з держреєстру вдарить по корупції: громадянам не доведеться давати хабари як за вирішення питання без довідки, так і за довідку там, де її повинні видати. Не кажучи вже про банальну економії часу і сил, - говорить юрист Володимир Столітній. - Плюс доступ до всіх баз даних і автоматичне їх оновлення дозволять перевірити, чи дійсний документ, який пред'явив громадянин ".

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

А ось президент Украналітцентра Олександр Охріменко побоюється витоку інформації: "Відомості із реєстрів можуть почати продавати чиновники, що мають до неї доступ. З міркувань безпеки доведеться обмежити коло таких осіб, наприклад, головою відділу. Але це збільшить черги," - вважає експерт.