Вчора вранці мешканці одного з будинків в столиці Казахстану звернули увагу, що весь двір покритий невідомим їм пилом. Дрібний сірий пісок, схожий на попіл, заявили мешканці будинку, це, ймовірно, викид з одного з промислових підприємств міста. Зараз походження невідомої речовини вивчають у департаменті екології Астани, передає УКРОП.

Читайте також: У Росії град розміром з яйце розбив дахи, вікна машин і поранив людей (фото, відео)

"Вранці вийшов до своєї машини, а вона вся покрита сірим пилом. Причому, цей бруд чимось нагадує попіл або золу", - розповів один з мешканців будинку.

"Весь двір в цьому сірому попелі - автомобілі, лавочки, гойдалки, дитячий майданчик. Виходить, що така суміш і в повітрі, яким ми дихаємо", - повідомила інша мешканка будинку.

Мешканці нарікають на промислову зону, яка розташована приблизно в п'яти кілометрах від багатоповерхівки.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Швидше за все, цей пил принесло вітром з ТЕЦ, яка знаходиться за мостом. Ймовірно, що це викид з труб ТЕЦ", - роблять припущення місцеві жителі.

Невідомою речовиною вже зайнялися екологи. Представники департаменту екології взяли проби сірого пилу.

"Ми відреагували на скаргу мешканців будинку №1 по вулиці Янушкевича. Ми взяли проби цього пилу в цьому дворі і довколишніх будинках. Наші фахівці тепер вивчають, з якого боку могло принести цю речовину в цю частину міста", - повідомили в Департаменті екології по місту Астані Міністерства енергетики Казахстану.

Екологам поки важко назвати походження пилу і яку можливу шкоду він може завдати людині.

"Що це за пил, звідки він і чи шкідливий для здоров'я людей, ми зможемо сказати тільки після проведення лабораторних досліджень", - пояснили в Департаменті.