У Кремлі пройшла нарада економічного блоку уряду з Президентом РФ Володимиром Путіним, який зажадав від міністрів пояснити йому і населенню, чому знову стався обвал рубля. Всі як один говорили про дешеву нафту і закликали готуватися до непростих часів.

Нарада носила "заспокійливий" характер, зазначають російські ЗМІ.

Глава Центробанку Ельвіра Набіулліна розповіла, що ключовим фактором в ослабленні рубля є ціна на нафту.

"Вона волатильна, ми переконалися, що вона може і падати, і рости", - заявила Набіулліна, додавши при цьому, що "поворот може статися в будь-який момент".

Крім того, за її словами, уряд вже прораховував негативні сценарії.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ми прораховували різні сценарії, розуміючи, що може бути і негативний сценарій, щоб заздалегідь до цього підготуватися", - сказала вона.

Читайте також: Центробанк Росії пророкує 120 рублів за долар

Міністр фінансів Антон Сілуанов нагадав президенту, що на початку 2015 року рубль вже падав (курс долара був 68-69 рублів) на тлі зниження нафти до 43 доларів за барель, проте вже в травні нацвалюта відвоювала позиції (50 рублів за долар). При цьому Сілуанов закликав готуватися до довгого періоду дешевої нафти і привести держзобов'язання 2016 року у відповідність зі сформованими реаліями.

Напередодні, Мінекоомрозвитку представив консервативний сценарій розвитку подій з урахуванням ціни на нафту 40 доларів. У цьому випадку рецесія триватиме два-три роки. І Сілуанов, і Олексій Улюкаєв (глава Мінекономрозвитку), пропонуючи урізати соціальні витрати держави, сподіваються на резервний фонд, який, втім, "небезмежний".

Відзначимо, що низька ціна нафти створює в бюджеті "дірку" в 300 - 500 млрд. рублів. При цьому, економічний блок уряду поки що не брав в розрахунок індексацію пенсій та соціальної допомоги. Обговорювати ці питання знову почнуть у вересні.

Реальний стан справ в економіці міністри обговорювали вже за зачиненими дверима.