Російський бізнесмен Михайло Ходорковський, який наразі мешкає у Швейцарії через політичний тиск з боку Росії, закликає громадян не дотримуватись деяких законів, які на його думку є "аморальними та несправедливими". Про це опозиціонер написав на сайті неурядової організації "Відкрита Росія".

Він навів декілька прикладів з чинного законодавства Росії. Колишній голова компанії ЮКОС вважає недоречним заборону на усиновлення іноземцями сиріт-інвалідів. А необхідність знищувати санкційну продукцію він взагалі назвав "аморальною".

"Якщо закон несправедливий, він не відповідає праву, і значить, у громадян є право не дотримуватися його. Зрештою, геноцид у нацистській Німеччині теж здійснювався за законом, але хто зважиться засуджувати тих німців, які йшли проти і відмовлялися цих законів дотримуватися?", - пише Ходорковський.

Опозиціонер також згадав можливу заборону Вікіпедії у Росії. Він запевняє, що у конституції чітко прописано, що громадяни мають праву отримувати інформацію з будь-яких джерел.

Також Ходорковський прокоментував нещодавні судові рішення стосовно звільнення екс-міністра Васильєвої та вироку українському режисеру Олегу Сєнцову.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

"Після цих рішень навіть ті, кого раніше радували жорстокі вироки їхнім політичним супротивникам, змушені визнати: в нашій країні немає правової системи - ні для "чужих", ні для "своїх", - додав Ходорковський.

Читайте також: Путін є найбільшою гордістю росіян - опитування

Нагадаємо, Михайло Ходорковський був засуджений путінським урядом до 10 років ув'язнення через, нібито, розкрадання державного майна. Сам Ходорковський та більшість світової громадськості вважають цей вирок політичним переслідуванням.