Президент США Барак Обама під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе вибачився за стеження американських спецслужб за японськими політиками.

Про це пише Express Tribune.

"Президент Обама сказав, що йому дуже шкода, оскільки справа викликала великий резонанс в Японії", - сказав представника уряду Йошіхіде Суга.

Він не підтвердив, що Японія висувала претензії щодо шпигунства. "Прем'єр-міністр Абе сказав, що якщо за японцями дійсно стежили, це ставить під загрозу довірливі відносини між союзниками", - додав Суга. Політики також погодилися разом працювати над глобальними економічними проблемами, що виникли через падіння фондового ринку.

Читайте також: Росія виключила участь Обами у нормандської четвірці

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Наприкінці липня сайт WikiLeaks повідомив, що виявив багаторічне шпигунство американського Агентства національної безпеки за японськими чиновниками і великими компаніями. Токіо стримано відреагував на цю інформацію, у порівнянні з реакцією Франції та Німеччини на такі ж повідомлення про стеження раніше.

Тим не менш, на початку серпня Абе у розмові з віце-президентом США Джо Байденом закликав розслідувати інформацію WikiLeaks про стеження за японським урядом. Він заявив, що якщо інформація підтвердиться, відносини між країнами будуть зіпсовані.

На відміну від канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, Абе не опинився безпосереднім об'єктом прослуховування. Однак США стежили за іншими високопосадовцями, зокрема, за міністром торгівлі Еїті Міядзавою.