Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що у разі нового порушення перемир'я на Донбасі, Західні країни повинні допомогти Україні захистити себе.

Про це він заявив в Києві під час панельної дискусії на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії, передає "Українська правда".

Екс-генсек НАТО радий, що за останні 10 днів напруга на лінії зіткнення зменшилася. Проте, за його словами, ситуація все ж залишається дуже нестабільною.

"І я вважаю, якщо перемир'я порушуватиметься, якщо буде ясно, що саме підтримувані Росією сепаратисти відповідальні за це порушення, це означає, що прийшов час, щоби західні держави розглянули можливість надати Україні зброю, щоби підвищити здатність вашої країни захистити себе", - вважає Расмуссен.

Він також нагадав, що дві Західні держави, США та Британія, та Росія взяли на себе зобов'язання по захисту України в обмін на відмову від ядерної зброї.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Читайте також: НАТО занепокоєне новиною про військову базу РФ біля кордону з Україною

Якщо ж Росія, за його словами, налаштована на ескалацію, які можуть бути інші дії для підвищення обороноздатності України.

Екс-глава Міністерства зовнішніх справ Польщі Радослав Сікорський водночас вважає, що Західним країнам необхідно розмістити зброю, призначену для України, у східних країнах-членах НАТО, біля українського кордону.

Він пояснив, що російським маріонеткам потрібно дати сигнал. Сікорський наголосив, якщо вони підуть у наступ, то цю зброю дуже швидко доправлять до України.