Україна закликає держави-члени ООН підтримати її кандидатуру під час виборів до Ради Безпеки міжнародної Організації.

Про це йдеться у заяві Верховної Ради з нагоди 70-річчя ООН та членства України в ній.

Відповідну постанову підтримали 238 депутатів. Вибори до Радбезу відбудуться 15 жовтня поточного року.

В заяві українського парламенту зазначається, що Україна за 70-річну історію ООН вже тричі виправдовувала довіру Організації в якості непостійного члена Ради Безпеки.

Читайте також: Більше третини країн-учасниць ООН виступили за позбавлення Росії права вето

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, у зверненні наголошується, що пріоритетна увага має бути спрямована на модернізацію Радбезу. Зокрема, потрібно розширити її членський склад та вдосконалити методи її роботи.

"Ситуація, за якої Росія двічі зловжила застосуванням права вето під час розгляду Радою Безпеки ООН наслідків своєї агресії проти України, є переконливим доказом нагальності реформування інституту вето з метою недопущення його зловживанням для прикриття злочину агресії з боку постійного члена Ради Безпеки ООН", - зазначається у заяві.

Крім того, Верховна Рада вважає, що також оновлення потребує склад членів Радбезу. Він має віддзеркалювати реалії нинішнього століття. Потрібно, на думку парламентарів, розширити представництва країн Африки, Азії та Латинської Америки, а також обов'язкового включити додаткового непостійне місце для країн Східноєвропейської групи.