Посилення активності Російської Федерації в Сирії може означати, що Кремль і там спробує створити якусь псевдодержаву. Таку думку висловили аналітики американської приватної розвідувальної компанії Stratfor, пише Укрінформ.

Вони вважають, що Росія швидше за все, буде допомагати "відокремитися" алавітам - послідовникам езотеричного напрямку шиїтського відгалуження ісламу. Крім того, увагу Кремля може привернути і Нагорний Карабах.

"Ми бачимо все більше доказів того, що Росія і Азербайджан, можливо, домовляються порушити статус-кво відносин між Азербайджаном і Вірменією, причому Росія буде готова в цьому випадку відправити до регіону своїх миротворців", - наголосили у компанії.

Аналітики вважають, що Путін використовує всі можливості і готовий платити високу ціну за присутність у всіх стратегічних регіонах від Сирії до Карабаху.

"Анексія Криму в перспективі дає Путіну доступ в Середземномор'я, а значить, дозволить впливати на результат політичних ігор в Сирії, Лівані та Ізраїлі. Угода з Азербайджаном, поряд з наявними Абхазією і Південною Осетією, дозволить розширити сферу впливу Росії далі на південь", - повідомили фахівці.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

На їх переконання, Сирію Кремль може використовувати як можливість тиску на США - Вашингтону потрібна Москва для боротьби з "Ісламською державою". На заміну можна зажадати деяких геополітичних поступок.

Читайте також: 170 росіян-бойовиків "Ісламської держави" загинули в Сирії

"Але при будь-якому сценарії Росія не виведе війська з Донбасу. Цей регіон зараз для Кремля в пріоритеті, він буде утримувати його за всяку ціну. Якщо Україна потрапить під значний вплив або контроль західних сил, російський південно-західний фланг оголиться", - відзначили аналітики.

Експерти вважають, що Кремль хотів би закріпитися на лівому березі Дніпра, але не має достатніх сил для цього.

Нагадаємо, Росія підтримує уряд Асада, в той час як Сполучені Штати заявляють, що його правління спричинило громадянську війну в Сирії.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що перемогти угруповання "Ісламська держава" неможливо без співпраці з владою Сирії.