Національний банк переходить на електроні торги майном, що набуто у власність за рахунок погашення боргу за наданими банкам кредитами рефінансування.

Про це повідомляється у відповідному Положенні, затвердженому постановою Правління НБУ, передає прес-служба.

Директор Департаменту управління ризиками Ігор Будник зазначив, що Нацбанк кредитує банки під заставу рухомого та нерухомого майна.

"Якщо банк не може виконати свої зобов'язання за наданим кредитом, у тому числі з причини визнання його неплатоспроможним, то Нацбанк має право звернути стягнення на заставлене майно в рахунок погашення заборгованості за наданим кредитом, і в подальшому самостійно реалізувати таке майно", - пояснив він.

У більшості випадків, за його словами, заставлене майно неплатоспроможних банків реалізується Фондом гарантування вкладів фізичних осіб або Державною виконавчою службою.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Будник наголосив, якщо майно з якихось причин не було реалізовано цими установами, то воно переходить на баланс Нацбанку.

Читайте також: НБУ розпочне щоденні аукціони з купівлі валюти

Основним нововведенням нового положення є запровадження електронних торгів.

"Електронні торги дадуть змогу спростити реалізацію майна, збільшити конкуренцію як серед організаторів торгів, так і серед покупців та максимізувати вартість реалізації майна", - розповів Будник.

Це, за його словами, черговий крок для посилення прозорості діяльності НБУ.