Відкликання Порошенком законопроекту "Про держслужбу" зірве оновлення чиновників щонайменше на рік і зупинить решту важливих реформ. Експерти досі не знають, хто порадив президенту це заявити, але вважають це "брудними підкилимними іграми" та спротивом старої системи.

Автори закону про реформування держслужби та відомі активісти заявили сьогодні, що чиновники Адміністрації президента намагаються "завернути" три найважливіші реформи: судову, податкову та реформу держслужби.

"Ми чуємо заяви про знецінення напрацьованих нами реформ від Філатова, Ковальчука та Данилюка з Адміністрації президента. Чи вони роблять це за власним бажанням, чи за вказівкою президента – нам невідомо. Нам це і не так важливо. Результат – це не проведення реформ, політичну відповідальність за що несе безпосередньо президент", - заявив сьогодні на брифінгу голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Експерти, які працювали понад рік з урядом, Адміністрацією президента та депутатами над погодження закону "про держслужбу" - розгублені та здивовані вчорашньою заявою Порошенка про відкликання їх закону між першим і другим читанням.

"Я далекий від думки, що президент ознайомлений з правками і вважаю, що його хтось неправильно інформував. В очах Європи ця метушня виглядає як розбрід, якась Семібоярщина, коли в країні немає єдиної думки, зате торжествують закулісні ігри. Назвіть мені ім'я цих людей, досить грати в темную!", - сказав депутат та співавтор закону Олексій Рябчій.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Порошенко виступив проти реформи держслужби, схваленої ЄС

Він пообіцяв розглянути останні правки на комітеті парламенту вже в п'ятницю за наявністю кворуму, а також оприлюднити прізвища всіх депутатів, які цьому заважатимуть.

Експерти підкреслили, що новий закон передбачає політичну нейтральність, захист від свавілля керівників, професіоналізацію держслужби, гідну оплату праці та виключно конкурсний набір на посади.

"Законопроект писали і українські, і європейські експерти, в ньому містяться всі необхідні засоби для проведення реформи держслужби. Його схвалила Європейська комісія. Всіма цими нормами живе Європа, це те, що порадить будь якій експерт, це те, що закладуть в будь який правильний законопроект для реформування держслужби. Все це в нашому законі є, залишилося зібрати комітет, ухвалити підсумковий варіант і провести друге читання закону", - сказав екс-керівник Національній державній служби та експерт Реанімаційного пакету реформ Денис Бродський.

"Зараз Україна має три фундаментальних реформаторських закони – реформа держслужби, реформа податкової служби і судова реформа. Нажаль, всі вони знаходяться приблизно в однаковому стану – незрозумілому. Люди з Адміністрації президента намагаються загальмувати та змінити зміст кожної з цих реформ. Попри те, що в коаліційної угоді зазначено, що всі вони мають бути започатковані до кінця цього року – наразі ніхто вже не згадує про конкретні терміни", - заявив керівник громадянської платформи "Нова країна" Сергій Сорока.

Експерти зауважили, що зрив реформи держслужби ставить під загрозу всі інші реформи.

"Дай Боже, щоб ситуація з законом "Про держслужбу" була прикрою помилкою, вони розібралися між собою і зробили те, що обіцяли. Якщо ні, виходить що на найвищому державному рівні прийнято рішення про згортання критичних інституційних реформ і курс на концентрацію влади в руках президента. Ми всі знаємо, чим це закінчується", - підсумував Коліушко.