Сьогодні президент Петро Порошенко підписав закон про залучення кредиту на реконструкцію станції аеарації в Бортничах під Києвом. Основні положення угоди були прописані у червні.

Відповідно до неї, Японія виділить Україні $900 млн на 40 років, відстрочка платежу по тілу кредита — 10 років.

"Це означає, що до 2025 року ми погашатимемо відсотки. Потім і тіло кредиту. До речі, відсотки оформлені наднихзькі — 0,1 річних", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст компанії AFS.

Читайте також "Нафтогаз" позичить $50 мільонів на російське паливо

На його думку, це одна з найуспішніших кредитних угод за цей рік.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"По-перше, японці запропонували дуже вигідні умови, вони врахували тяжкий економічний стан України. По-друге, завдяки цьому проекту можна буде уникнути майбутній екологічній катастрофі. Адже вже зараз біля столичних станцій метро Вирлиця і Харківська в повітрі можна почути неприємний запах", - каже експерт.

За кредитні гроші планують преоснастити другий і третій блок, аби краще очищати стічні води. Також заплановане будівництво першого блоку. Генеральним підрядчиком будуть представники Японії.

"Це нормально, оскільки це цільовий кредит. Як показує практика, іноземні цільові кредити найбільш ефективні. Їм дуже важко роздерибанити", -вважає Володимир Марченко.