Вартість сигарет наступного року може подорожчати на п'ять грн. Це зумовлено тим, що у Мінфіні пропонують підвищити акциз на сигарети на 40%. Середній акциз на пачку сигарет зросте з 6,3 грн до 9,5 грн, а середня ціна пачки сигарет - із 15 грн до 20 грн.

Завдяки збільшенню акцизу, за підрахунками Мінфіну, надходження до бюджету зростуть із 21 млрд грн до 24,7 млрд грн.

"Питання про підвищення акцизу на сигарети і прибуток від цього — не завжди взаємопов'язані речі. Наприклад, після збільшення акцизу на алкоголь, державний бюджет суттєво не починає наповнюватися. Так само буде із акцизом на сигарети", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик компанії AFS.

Читайте також Мінфін планує "заробити" на курцях до 28,5 мільярда

За його словами, після подорожчання сигарет на п'ять грн, на ринку тютюнових виробів з'явиться багато контрабанди й підробок, які продаватимуть дешевше.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Податки не повинні підніматися вище певної межі, бо потім починають діяти процеси, які навпаки завдають збитків бюджету. У випадку із цигарками, то є велика ймовірність, що після підняття вартості однієї пачки, велику кількість тютюнових виробів нелегально везтимуть із Білорусі та Молдови. Вони там дешевші. Відповідно, ні акцизів ніхто не сплачуватиме, ні податку на додану вартість. Збуватимуть такі сигарети у сільських магазинах, столичних "наливайках" та на базарах. Зазвичай ці точки податківці не перевіряють", - прогнозує експерт.

Нагадаємо, зараз пачка сигарет всередньому коштує 13-15 грн.