Співробітники Борщівського райвідділу міліції вчора вранці отримали повідомлення про зникнення екземплярів національного одягу з районного відділу культури.

Злодії вкрали п'ятнадцять вишиванок, дев'ять з яких – колекційні, та троє шароварів.

Правоохоронці з'ясували, що зловмисники проникли в приміщення обласного відділу культури, відтиснувши підвальне вікно. Вочевидь, зловмисники добре знали, які сорочки варто брати. Адже з поміж усієї колекції вони викрали найцінніші екземпляри. Шість із поцуплених вишиванок – колекційні і вартують близько 5-6 тисяч гривень.

В колах колекціонерів про крадіжку сорочок вже знають. Там припускають, що до цього причетний хтось із знайомих.

"Там же просто замок зірвали, зайшли в будинок культури та викрали вишиванки. Вартість найдешевшої борщівської сорочки – від $1 тис. Їх вишивали шерстяною ниткою з чорного молодого ягняти, яких зараз ніхто не тримає. А полотно було конопляне. Раніше вони називалися "австрійки", бо вишивалися за часів, коли західна частина України була під Австро-Угорщиною. А останні борщівські вишиванки були зроблені у двадцятих роках минулого сторіччя. Це вже антикваріат", - каже "Знай" колекціонер Віра Матковська.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Читайте також: Українська дизайнерка вразила модниць Чикаго етнічною колекцією (фото)

Вона додає, що цінність сорочок в тому, що вишивали їх лише в декількох селах уздовж Дністра.

"Під час однієї з війн у 17-сторіччі в десяти селах убили всіх чоловіків. То жінки, доньки та матері дали обітницю на честь своїх загиблих родичів вишивати чорні сорочки до сьомого коліна. В цих сорочках жінки ходили усюди, в тому числі, і на свята. Тобто, час "сьомого коліна" закінчився на початку 20-го сторіччя", - розповіла експерт.

Пошуки крадіїв тривають. Міліціонери не виключають, що вишиті сорочки вкрали, щоб потім їх перепродати у приватні колекції.