У Центральній виборчій комісії (ЦВК) сподіваються, що вже найближчим часом будуть створені передумови, необхідні для призначення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Про це у вівторок, 6 жовтня, під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе заявив голова ЦВК Михайло Охендовський, повідомили у прес-службі ЦВК.

За його словами, для призначення місцевих виборів на Донбасі має бути прийнятий відповідний спеціальний закон. Крім того, потребує відновлення цілісність Державного реєстру виборців та виборча інфраструктура в цих районах загалом.

"Зокрема, йдеться про визначення можливості роботи виборчих комісій та проведення голосування у приміщеннях для голосування виборчих дільниць, які існують на постійній основі з 2012 року, уточнення їх меж, з'ясування необхідності утворення нових", - пояснив Охендовський.

Глава ЦВК зазначив, що слід провести інвентаризацію приміщень, устаткування, необхідних для роботи як виборчих комісій, так і органів ведення Державного реєстру виборців, інвентаризацію виборчих скриньок.

"Миттєве відновлення зазначеної інфраструктури неможливе, для цього потрібен певний час", - наголосив Охендовський.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Також, за його словами, важливим є гарантування безпеки виборців, членів комісій, кандидатів, офіційних спостерігачів.

"У звʼязку з тим, що, відповідно до Мінських домовленостей, створення так званої "народної міліції" в окремих районах передбачено тільки після проведення місцевих виборів, виникає питання які саме органи будуть уповноважені державою на вирішення питань безпеки під час виборчого процесу. Очевидно, що усі питання безпеки повинні бути комплексно вирішені до його початку", - наголосив Охендовський.

Читайте також: Цього року неможливо провести вибори на Донбасі - Луценко

Для проведення виборів на Донбасі необхідно гарантувати свободу діяльності політичних партій, вітчизняних засобів масової інформації, свободу ведення передвиборної агітації, рівність можливостей для кожного кандидата.

"Лише за дотримання цих умов результати виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей зможуть бути визнані в Україні та у світі", - підкреслив Охендовський.

Нагадаємо, у вівторок, 6 жовтня, представники нелегітимних "ЛНР" і "ДНР" Владислав Дейнего і Денис Пушилін на переговорах у Мінську заявили, що скасували заплановані "вибори" в самопроголошені органи влади на окупованих територіях Донбасу.

Терористи відзначили, що таку пропозицію висунули в незаконній "ЛНР". Незважаючи на це, сепаратисти перенесли фейкові вибори на 21 лютого 2016 року.