Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляє, що Анкара може скоротити економічну співпрацю з Москвою через порушення повітряного простору країни російськими винищувачами. За його словами, йдеться про відмову від закупівлі газу та призупинення будівництва першої у країні атомної станції за російським проектом.

Про загострення російсько-турецьких відносин та можливі дії Анкари і Москви "Знай" говорить з експертом з енергетики Михайлом Гончарем.

- Туреччина може відмовитись від російського газу?

- Ця заява не означає відмову від російського газу з наступного року. Але Анкара може прийняти стратегію заміщення російського блакитного палива. Турки можуть переорієнтуватись на азербайджанський та іранський газ, який вони й так купують, тільки в менших кількостях.

Читайте також: Президент Туреччини пригрозив відмовитися від російського газу

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

- Чого така заява пролунала зараз?

- Це емоційна реакція Ердогана на дії Кремля в Сирії. Своїми військово-політичними зусиллями Путін досяг рикошету в енергетичну сферу. Для Москви енергетика – це фетиш. І протиріччя між газово-політичними проектами і військово-політичними починаннями Кремля ставлять хрест на проекті "Турецький потік". Кремль в Сирії б'є по авторитету Туреччини в регіоні. Думаю, російська кампанія не очікувана для Анкари. З 1990-х років турки занадто сильно втягнулись у співпрацю з Москвою. Тепер турецькому керівництву треба ставити Кремль на місце.

- Чому удари по Сирії відбуваються також з Каспійського моря, а не з Середземного?

- Пусками ракет з Каспію Москва передає "привіт" Туркменістану, Азербайджану і Туреччині. Кремль говорить: забудьте про Транскаспійський газопровід, яким хочете торгувати газом минаючи Росію! Путін продемонстрував, що буде, якщо його не слухатись. Думаю, послання в Анкарі чітко прочитали.

- Чим Анкара може відповісти?

- Туреччина може нанести Росії асиметричний удар. Анкара контролює Босфор. Від руху танкерів через протоку залежить значна частина російських нафтових прибутків. Туреччина це країна НАТО. Звісно, Анкара не може заборони на пряму рух російських танкерів, але може знайти приводи, щоб суттєво обмежити рух. Наприклад, нам і румунам Туреччина постійно відмовляє в проходженні танкерів з скрапленим газом. Пояснюють це безпекою і завантаженістю Босфору. Аналогічний метод можуть використати і щодо РФ.

- Що на цьому фоні Києву очікувати від Кремля, особливо зимою?

- Якщо буде холодна зима, спробують зробити те, що не зробили торік – спровокують газову кризу. Також можуть припинити постачання електроенергії та вугілля, якщо ми їх братимемо з РФ. Це для того, аби викликати енергетичний колапс.

Читайте також: Києву важко піти на енергетичну блокаду Криму - Чорновіл

- Навіщо Газпрому газова криза в Україні?

- До військово-політичних чинників додався ще один – Північний потік-2. Москва і ряд європейських компаній підписали угоду про будівництво Північного потоку-2. Тепер Газпром має довести, що цей проект необхідний. Проект викликав доволі серйозний скепсис в Єврокомісії, але ніхто особливо проти не виступив. Тепер Газпром і європейські партнери доводитимуть країнам Євросоюзу ненадійність українського транзиту, бо у нас нестабільність і чергова газова криза.