Екс-президент України Віктор Янукович подав позов до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

Позов пов'язаний з тим, що Україна "неодноразово порушила його права людини", повідомляє англійська адвокатська компанія Joseph Hage Aaronson LLP.

Зокрема, підставою для подачі позову стало порушення стосовно Януковича багатьох "необґрунтованих" кримінальних справ, а також "порушення його права на справедливий і незалежний судовий розгляд та його політичне переслідування чинною владою як свого опонента".

Представники Януковича вважають, що це підтверджує рішення Печерського районного суду Києва від 27 липня 2015 року про початок процедури заочного засудження проти екс-президента.

Читайте також: "Чортова люстраційна дюжина": Високопосадовці часів Януковича залишилися при владі

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Адвокати відзначають, що за законом розпочати процедуру заочного засудження можна виключно проти осіб, які перебувають у міжнародному розшуку, а на момент рішення суду Янукович не перебував в списку розшукуваних Інтерполом осіб.

Підставою для позову до ЄСПЛ стала також відмова Генеральної прокуратура України в проханні Януковича дати свідчення за місцем його фактичного проживання в Ростові-на-Дону чи в режимі відеоконференції. На думку адвокатів, це порушило його право на належний захист.