Пожежі на торфовищах у Київській області можуть зупинити бобри.

Про це повідомляють фахівці Національного екологічного центру України.

"Бобри можуть безкоштовно зупинити пожежі на торфовищах. Це має сподобатися держчиновникам, бо не потрібне залучення бюджетних коштів", - заявив заступник Голови НЕЦУ Олексій Василюк.

Він пояснив, що рік у рік ці тварини наполегливо будують свої греблі, щоб відновити болота на їх природних місцях.

"Бобри є мисливським видом. Їх знищують, а боброві греблі руйнують, мотивуючи це потребами господарств. Найбільш простим шляхом зупинити пожежі на торфовищах є заборона відстрілювати бобрів і руйнувати їх греблі. Протягом трьох-п`яти років площа боліт зросте в рази", - переконаний Василюк.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Екологи також вважають, що відновлення боліт може мати фінансову підтримку на міжнародному рівні. Цей процес може розцінюватися як діяльність з глобального протистояння парниковому ефекту та глобальним змінам клімату.

Василюк пояснив, що зростання пожеж, зокрема і торф'яних, пов'язане з глобальними змінами клімату – зменшенням кількості опадів і зростанням тривалості посушливого сезону.

Читайте також: Торф'яні пожежі продовжують ліквідовувати під Полтавою (фото)

"Особливо небезпечними є пожежі на торфовищах, бо їх загасити найважче. Торфовища можуть повільно тліти на великій глибині. Загасити їх можливо, лише повністю заповнивши водою. А це зазвичай не під силу місцевим підрозділам ДСНС. Торф може тліти роками, забруднюючи атмосферу та загрожуючи здоров'ю жителів прилеглих районів", -додав він.