Реальний рівень доходів українців минулого місяця зменшився на 18,6% порівняно із аналогічним періодом минулого року. У порівнянні із серпнем – виріс на 1%, повідомляють у Держкомстаті.

"Зниження доходу відбулося виключно через девальвацію гривні, адже 2014 і на початку 2015 року вона рекордно опустилася. Внаслідок цього й зменшилася купівельна спроможність людей. Однак номінального зниження зарплат і соцвиплат не було. Навіть навпаки, у вересні уряд зробив індексацію соцвиплат. Завдяки цьому населення й отримало трохи більше ніж в серпні", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

За даними Держкомстату, найвища зарплата в Україні у Києві – 6770 грн, найнижча в Тернополі – 3033 грн. По Україні середня зарплата 4505 грн.

"Зниження статків населення продовжиться й наступного року, але значно повільнішими темпами. Завдяки реструктуризації міжнародного боргу та скороченню пільг очікувана інфляція буде не 12 відсотків,а 8-9", - прогнозує експерт.