Місцеві вибори у Маріуполі, Павлограді, Одесі, на Закарпатті пройшли зі скандалами. Чому так сталося, в інтерв'ю "Знай" пояснює політолог Віктор Небоженко.

- Результати місцевих виборів із фальсифікаціями стали несподіванкою чи навпаки?

- Нова влада після Майдану не стала сильною. Так само не сильно вона рахується і з правом. Люди, які чинять спротив Порошенку, ведуть себе так само. Тому все це досить серйозно б'є по загальній ситуації в країні і по результатах виборів також.

- Але чого варта ситуація у Маріуполі, Павлограді, а тепер ще й на Закарпатті!?

- У Східній Україні блок Петра Порошенка разом з Опозиційним блоком намагаються витиснути лівих, а з другого боку отримати добровільних помічників у місцевій владі.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Харків, Дніпропетровськ, Павлоград, Запоріжжя, Одеса були віддані регіоналам. У відповідь вони обіцяли бути лояльними до президента Порошенка. Але не так склалось, як думалось. Це ж все-таки вибори, а не вибір місця промислового підприємства, який залежить від трьох-чотирьох людей.

Якщо взяти Маріуполь, то зараз це єдине місто, яке не розграбовано в Луганській і Донецькій області. Люди там хоч і не люблять центральну українську владу, не дуже говорять українською мовою, але при тому вони дуже бояться війни. Тому виник конфлікт між Опозиційним блоком, який хоче отримати місто у своє розпорядження і проукраїнським населенням, яке боїться приходу сепаратистів в результаті перемоги колишніх регіоналів.

У Дніпропетровську, Харкові влада співпрацює з місцевою владою проти тих же лівих. Заборона Компартії була пов'язана з тим, що Опозиційний блок мав би забрати електорат комуністів і соціалістів. Про це домовилися. Правда, Опозиційний блок не зміг це зробити. Але це їх проблеми.

- Досить суперечлива постать голови ЦВК Михайла Охендовського, який ігнорує скарги виборців і відверто грає на боці Опозиційного блоку.

- Охендовський - людина з "Партії регіонів", але зараз він повністю перейшов на бік нової влади. В нього нема вибору: або він не проходить люстрацію і сідає в тюрму, або ж допомагає Адміністрації Порошенка. Так, це цинічно, але саме таку людину вибирали на посаду голови ЦВК, аби він виконував накази. Навіть якщо завтра до влади прийдуть гноми, Охендовський працюватиме і з ними.

Читайте також: При Азарові у нас була "азірівка", а тепер "аваківка" - Ірина Фаріон

- Скоріш за все результати місцевих виборів для Порошенка стали неочікуваними. Які висновки він має зробити?

- Зараз його задача заспокоїти населення і зробити так, щоб у найближчі кілька років в Україні стояла мертва політична тиша. Адміністрація Порошенка ж сказала: перезавантаження закінчено. Влада страшенно втомилась від політичної активності людей, від Майданів, виборів, війни. Вони вже нарешті хочуть сісти за свої місця і заробляти гроші, як це було в минулі роки. Порошенко не та людина, яка зробить висновки. Він просто розумний і сильний олігарх, який опинився на посаді Президента. Тепер йому необхідно, щоб місцеві вибори не перетворились у перший етап дострокових парламентських або президентських виборів. От тоді йому було тяжко.

- Але ж українці не розділяють поглядів Президента. Наразі вони знову бунтують.

- Звісно, йому зараз доведеться піти на поступки, особливо в другому турі виборів. Зрештою в цьому немає нічого страшного.