Росія скуповує старі українські напівгнилі судна, щоб возити на них сирійським бойовикам боєприпаси. Так, одне таке було помічено блогерами в порту Новоросійськ.

Донедавна судно "Георгій Агафонов" (був побудований в 1987 році) ходило під українським прапором і належало Українському Дунайському пароплавству, було приписано до морського порту Ізмаїла Одеської області. Переважне судно використовували для перевезення овочів. Про це повідомляє одеський портал "Думська".

Уже 17 жовтня 2015 року судно бачили, як воно під монгольським прапором зайшло до порту Новоросійськ. Там же блогери раніше вже помічали інші куплені РФ судна, які росіяни використовують для перевезення військових боєкомплектів, техніки тощо.

26-го жовтня "Агафонов" зафіксували в Севастополі, але вже з прапором РФ. Йому поміняли назву на "Казань".

Як пише видання, всього судів такого типу побудували 10 штук і всі вони належали Дунайському пароплавству.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Останні вісім років ці суховантажі простоювали без діла через незатребуваність та велику витрату палива. І вони просто гнили біля причалу, - говорить директор Дунайського пароплавства Дмитро Барінов. - У грудні минулого року їх продали різним покупцям, серед яких не було жодної російської організації. Конкретно "Агафонов" дістався турецькій фірмі, яка планувала забрати його на металобрухт. Заплатили $300 тисяч, тобто, чисто за метал. Все було законно".

Читайте також: Від Російської агресії в Сирії вже постраждали шість сотень осіб

До речі, Барінов щиро здивувався, що росіяни вирішили на старенькому суховантажі возити військову техніку: "По-перше, на момент продажу "Агафонов" був не на ходу, їм напевно довелося витратитися на ремонт двигуна. Це не менше $500 тисяч. Загальний стан судна жахливий, там багато що погнило і не підлягає відновленню. Боюся, ця "Казань" ризикує не дійти до Сирії – потоне разом з танками, ракетами, або що там вони везуть".

За неперевіреною інформацією, Росія купила ще один український напівгнилий суховантаж.