Мінагрополітики і продовольства підвищить мінімальні ціни на цукор із цукрового буряка на 40% - із 6454 грн до 9,078 грн за тонну. Такий проект постанови розмістили на сайті Кабміну.

"Рішення про підвищення цін прийняли, бо через подорожчання газу зросла собівартість виробництва цукру. І все одно тонну цукру за 6,5 тисяч гривень вже б ніхто не продавав", - говорить "Знай" Ярослав Левицький, аналітик консалтингової компанії "Проагро".

Читайте також Наступного року долар продаватимуть за 26 гривень - експерт

За його словами, у владі зараз є представники цукрового бізнесу, які лобіюють збільшення вартості свого продукту.

"Вартість цукру із буряка у нас така сама, як на світових біржах. Але ціна робочої сили в Україні дешевша. Така ситуація виходить через те, що у нас обмежений імпорт цукру із тростини, який удвічі дешевший за буряковий. Тому немає балансу цін, всі прив'язані саме до бурякового цукру", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Держава дотує вітчизняне бурякове цукроваріння, щоб зберегти робочі місця.

"Бізнесмени цим користуються, не розвивають свої підприємства. Працюють на старому обладнанні. Тому цукор і надалі дорожчатиме. Якби дозволили ввезення імпортного цукру із тростини, ціни пішли б на спад", - зауважує фахівець.

Нагадаємо, зараз кілограм цукру в магазинах коштує від 18 грн.