Сьогодні вартість нафти на світових ринках опустилася до рекордно низького рівня - $38 за барель. Це найнижча ціна за останні 15 років. Ще вчора сировину продавали за $44,16.

"Це нафта європейського видобутку. Вона й надалі падатиме у ціні. Ми входимо у стадію рекордного падіння цін. Як бачимо, його не зупиняють навіть повідомлення про теракти у Парижі, конфлікти у Сирії й активізацію військових дій на Донбасі. Ринок нафти вже пристосувався до інформації про катастрофи, теракти та військові дії. Тепер вона не так впливає, як ще півроку тому", - пояснює "Знай" Геннадій Рябцев, директор науково-технічного центру "Психея".

Читайте також Завдяки субсидіям влада налагодила корупційні схеми - експерт

За його словами, остаточне падіння цін відбудеться, якщо понижена ціна протримається два тижні.

"Це може бути короткотривале падіння, викликане значним перевиробництвом сировини. Ціни часто опускаються на день-два, а потім знову повертаються до попереднього рівня. Однак наразі зниження вартості нафти це питання шести-восьми місяців. Якщо навіть зараз така низька ціна не закріпиться, ринок знову до неї повернеться через кілька місяців. Це незворотній процес", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зниження цін у інтересах Саудівської Аравії, США та Арабських Еміратів.

"Араби хочуть витіснити Росію із ринку нафти. Американці — підняти економіку завдяки дешевим енергоносіям. Думаю, нафта наступного року подешевшає до 30 доларів. При цьому така вартість все одно буде вигідною для арабів, адже собівартість видобування там 5-7 доларів", - прогнозує фахівець.

Нагадаємо, рік тому нафту продавали за $77,19. Сировина почала дешевшати у березні 2014 року після впровадження санкцій проти Росії.