Теракти в Парижі та Лівані, вибух російського літака над Синаєм та нескінченне насильство на Близькому Сході та у північній Африці довели, що західним країнам треба навчитися ефективніше захищатися від угрупування "Ісламська держава". Про це попереджає британський тижневик Economist.

Журнал пропонує чотири кроки: вивчити сутність ворога, припинити звинувачувати біженців, ретельно продумати військову відповідь у Сирії, а також згадати про дипломатію.

На думку видання, в основі дій ІДІЛ лежить розрахунок, тож і відповідь має бути продуманою. Шенгенським країнам потрібен суворіший контроль на зовнішніх, а іноді і внутрішніх кордонах. Наприклад, вважає тижневик, варто дати поліції доступ до імен пасажирів авіарейсів, а також спростити процес обміну даними щодо підозрюваних.

Щоправда, каже видання, треба знайти баланс між необхідністю гарантувати безпеку громадян та їхнім правом на приватне життя.

Також видання пропонує припинити робити "цапа-відбувайла" з біженців. "Якщо Європа зведе стіну перед мусульманами, це означатиме, що європейці їх зневажають, як і каже ІДІЛ. Це теж може привести до тероризму", - пише Economist.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Зважуючи "за" та "проти" щодо повноцінної військової операції у Сирії, журнал доходить висновку, що наземна операція є меншим злом, ніж її відсутність.

Читайте також: Після Парижу Європа потрохи здає Україну

"Перемогти ІДІЛ означає захопити Ракку та Мосул. Для цього потрібна армія", - каже тижневик. Втім, він також пропонує домовлятися з ключовими країнами регіону щодо федералізації Іраку та Сирії.

У будь-якому разі, до переговорів треба долучати також Росію та Іран, констатує Economist.