Протягом двох років в усі комунальні та державні друковані ЗМІ позбавлять бюджетного фінансування. Верховна Рада сьогодні проголосувала за реформу, яка дозволить місцевим медіа стати незалежними і заощадити бюджету понад мільярд гривень.

Вивести ЗМІ з-під контролю чиновників Україна пообіцяла Раді Європи ще у 2005 році, але закон двічі провалювався в залі Верховної Ради.

"Подивіться на парламентський журнал "Віче", який ми утримуємо за рахунок бюджету Верховної Ради. На цілих дві сторінки матеріал про "Поради грибнику восени"! Давайте покладемо цьому край", - заявила з трибуни парламенту нардеп Вікторія Сюмар.

Автор законопроекту Микола Томенко зауважив, що країни Прибалтики роздержавили медіа одразу після отримання незалежності.

"Ми даємо два роки для ЗМІ, які готові й хочуть стати самостійними. Залишати ситуацію, коли голова сільської ради редагує тексти перед їх публікацією в 2015 році – неможливо", - заявив Томенко.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Читайте також: Платники податків не мають фінансувати агітлистки чиновників

Експерти зауважували - утримання дрібних газет та журналів в регіонах коштує бюджету майже мільярд гривень на рік.

"Ми живемо у 21-му столітті, де нові медіа та соціальні мережі набагато важливіші за районні друковані газети. Чому з кишені платника податків мусять фінансуватися видання керівника райради чи області? Що за фінансування піару місцевих князьків?" - заявляв в інтерв'ю "Знай" експерт Роман Кабачій.

Попри вимоги Євросоюзу та мітинги журналістів, закон не доходив до зали парламенту майже рік. Відтепер протягом двох років понад 550 державних медіа мають або закритися, або стати приватними. Реформа віддає перевагу для приватизації газет колективами.