Пам'ятнику міфічному герою Самсону, що розриває пащу леву, пошкодили невідомі вандали. Він встановлений у Києві на Подолі.

Про це повідомив киянин Олександр Абаринов на своїй сторінці у Facebook.

"Пошкодили пам'ятник історії та культури столиці. Єдиний реєстр досудових розслідувань, куди збираються дані про всі злочини, про цей епізод не повідомляє. Все це трапилося в 300 метрах від Подільського управління поліції", - написав він.

Він оприлюднив фото, на якому у пам'ятника відбитий ніс. Інших пошкоджень на скульптурі не видно.

"Петергофський блискучий Самсон - це кітч. А ось київський - милий, незрозумілий, якийсь особливо домашній і патріархальний примітивізм. Тому його й слід берегти, як, скажімо, вулицю Хрещатик або Софію", - наголосив киянин.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Читайте також: Вандали розбили пам'ятний знак герою АТО у Славутичі

Нагадаємо, скульптуру біблійного персонажа Самсона, що роздирає пащу левові з'явився на Контрактовій площі в Києві 1749 року. У 1811 році на Подолі сталась пожежа. В результаті альтанка була пошкоджена разом із сонячним годинником.

Її згодом відновили, але вже без годинника. Фонтан розібрали у 1934 році. Рішення відновити альтанку і фонтан прийняли напередодні урочистостей з нагоди 1500-річчя Києва.

Статую Самсона робили за зразком стародавньої копії. Вона зберігається в Національному художньому музеї України.