В Оксфордському університеті створили складний матеріал, який стане основною для сенсорних дисплеїв нового покоління. Вони збережуть свою яскравість і багатоколірність, але практично не будуть витрачати заряд батареї. Адже на сьогодні саме дисплей є головними споживачами енергії в сучасних смартфонах.

Про це повідомляє офіційний сайт Оксфордського університету.

Автор розробки Пейман Хосейні розповів, що завдяки зниженню витрати енергії, смартфони можна буде заряджати лише раз на тиждень. Вчені ведуть переговори з деякими великими виробниками електроніки, щоб використовувати свій винахід в нових апаратах.

Поки відомо, що в основі технології лежить використання матеріалу з легким і оборотним фазовим переходом - наприклад, як хімічна грілка. Вона при переході з рідкої в тверду фазу виділяє тепло. Для цього використовується сплав германію, сурми і телуру.

Читайте також: Sony готує флагман із будь-яким розміром екрану

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови
Показати ще

Хосейні з колегами торік запропонували використовувати технологію пошарового чергування цих елементів і електродів для створення як жорстких, так і гнучких дисплеїв. Система з 7-нанометрових шарів сплаву, чергуючись з шарами прозорих електродів, демонструє дуже яскраві кольори і споживає мало енергії.

Нові екрани споживають мало енергії, менше розміром, мають вищу роздільну здатність. Також їх яскравість достатня, щоб використовувати в "розумних окулярах" і штучній сітківці.