Сейм Польщі одноголосно прийняв ухвалу, яка вшановує пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 років, організованого сталінським комуністичним режимом.

Як повідомляє Польське радіо, парламентарі назвали його одним з найбільших злочинів XX століття, свідомо спланованою акцією, внаслідок якої заморили голодом декілька мільйонів людей.

"Депутатки та депутати схиляють голови на знак шани мільйонам жертв Великого Голоду і єднаються в болі з українським народом. Польський Сейм також вшановує кількадесят тисяч поляків, які загинули внаслідок цієї злочинної акції… Їх жертва закликає до увіковічення пам'яті", - йдеться в ухвалі.

Читайте також: Українці в Португалії вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору

Сейм звернувся до наукових та культурних установ Польщі із проханням розпочати невідкладні дії, спрямовані на документацію цього злочину.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Деякі дослідники стверджують, що внаслідок Голодомору в Україні загинули до 60-80 тисяч поляків. Всього, за даними Національної академії наук України, втрати за роки Голодомору в 1932-1934 роках склали близько 4,5 мільйона чоловік. Найбільше постраждали Київська та Харківська області.