Сьогодні вартість нафти опустилася до 11-річного мінімуму. Нафта Brent тепер коштує $36,18. Американська марка WTI подешевшала до $34,41. Востаннє аналітики фіксували такі низькі ціни протягом короткого періоду 2004 року.

"Експерти очікували зниження цін у вересні. Пов'язували їх із жорсткими санкціями проти Росії та виходом на ринок нафтопродуктів Ірану. Однак росіяни розпалили конфлікти в різних частинах світу й через негативні новини на біржах нафта трохи піднялася в ціні", - пояснює "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

За його словами, вартість нафти йде на спад щонайменше на тиждень, щонайбільше — на кілька місяців.

"Основною причиною подешевшання нафти є те, що з американців зняли обмеження на продаж нафти. Воно діяло 40 років. Це означає, що тепер нафтовидобувні компанії Америки можуть продавати чорне золото в Європу. Другим важливим фактором є відмова від обмеження видобутку нафти країнами ОПЕК. Через це пропозиція сировини у світі стане ще більшою."

Зараз, за даними науково-технічного центру "Психея", у світі видобувають на 2 млрд барелів нафти більше ніж споживають.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Тепер ця цифра може стати більшою у три рази. Звісно, нафтовидобувні компанії цього не допустять, щоб ще більше не обвалити ціни, тому думаю різниця між видобутком і споживанням зросте до 3 мільярдів барелів. Це означає, що ціни на чорне золото впритул наблизяться до 30 доларів", - прогнозує експерт.

Він вважає, що найбільше така ситуація на ринку нафти вдарить по російській економіці, оскільки бюджет цієї країни повністю залежить від надходжень від продажу енергоносіїв.

"Їм вже невигідно продавати нафту, бо собівартість російської нафти щонайменше 40 доларів за барель. Крім того показовим сигналом зауваження до якості російської сировини з боку європейців були висловлювання цього тижня про низьку якість їхньої нафти. Думаю, таким чином їх попереджають, що скоро росіянам прийдеться опускати ціни на свою нафту, інакше її не купуватимуть. А взагалі їхній економіці буде не солодко. Рубль падатиме інтенсивніше."

Нагадаємо, до цього найнижчою ціною цьогоріч було 46,62 долари за барель у серпні.