Одна з найуспішніших українських письменниць Лада Лузіна не лише пише книги, але й колекціонує ялинкові прикраси. Письменниця пояснює, що колекціонувати іграшки почали відтоді, як отримала у спадок ще бабусині ялинкові прикраси.

"Виявляється за ялинковими прикрасами можна вивчати історію країн, а деякі з них, наприклад, дореволюційні ялинкові іграшки зараз вважаються антикваріатом", - розповіла письменниця.

Іграшки Лада купує на аукціонах та в інтернеті, деякі іграшки привозили друзі з-за кордону. Зараз у колекції письменниці більше 2 тисяч екземплярів.

Дитина в колисочці

"У моїй колекції є іграшка у формі дитини в колисці. Іграшка зроблена з проволоки, картону та вати. На балдахіні дитячого ліжечка зберігся навіть червонуватий віск від свічок, котрі горіли на різдвяній ялинці більш, як 100 років тому", - каже письменниця.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також: Сотні Санта Клаусів пробігли по Одесі (фото)

Практично усі іграшки в Російській імперії були або з Німеччини, або зроблені з німецьких матеріалів за технологією тамтешніх майстрів. Взагалі, Німеччина – батьківщина ялинкових прикрас. В місті Лауша в середині 19 сторіччя почали виробляти скляні кульки, а за 20 років там відкрили перший завод, який до 20-их років минулого сторіччя вважали кращим світовим виробником іграшок. З цього приводу лауські майстри навіть придумали легенду про добру фею, котра принесла дітям ялинкові прикраси. Багато іграшок, котрі випускають зараз – це спрощені копії перших германських прикрас для ялинки.

Пуританка

"Одна з моїх перших іграшок – ялинкова прикраса-бабця. Я називаю її пуританкою – через те, що іграшка має окуляри, парасольку, хрестик та серйозний вигляд. Зроблена вона приблизно 1880 року. Це одна з моїх перших ялинкових прикрас. Купила її на аукціоні е-бей", - розказує письменниця.

Парасолька

У радянський період, в 1928 році Новий рік та Різдво святкувати заборонили. Проте люди за традицією ставили вдома ялинки та прикрашали їх.

"Наша сусідка сама робила вдома іграшки для ялинки. Зараз у моїй колекції є ці саморобні парасольки – це точна копія дореволюційних паперових іграшок-парасольок. В 1935 році ялинку в Радянському Союзі реабілітували, але я й досі не знаю, чим до того часу прикрашали ялинку", - каже Лузіна.

Негринятко

За часів Сталіна виробники ялинкових прикрас прислухалися до того, що подобалося вождеві та втілювали його вподобання в іграшках.

"Сталін сказав, що хокей – це добре, і на ялинках з'явилися хокеїсти. Сталін дуже любив цирк і жодна ялинка тоді не обходилась без циркових персонажів – так кажуть історики. Проте Сталін цирку не любив, він любив фільм "Цирк" з Любов'ю Орловою в головній ролі. Стрічка про життя американської циркачки та її сина-негра, які знайшли своє щастя в СССР була знята в 1936 році. Тоді на ялинках з'явилися циркові персонажі, а ще – негренята", - пояснює Лада.

Снігуронька

Снігуронька вперше з'явилася в 1937 році. Тоді Дід Мороз прийшов з онукою в московський Дім союзів. З тих пір Снігурка постійно ходить з Дідом Морозом, а виробники почали виробляти іграшки у формі Снігуроньки.

"Одна з найулюбленіших іграшок – Снігуронька на підставці. Придбала її в одному з антикварних магазинів на колишньому Сінному ринку у Києві. Ішла у редакцію за гонораром – побачила цю іграшку, по дорозі назад придбала", - пояснює письменниця.

Кулька зі згорілих лампочок

Дуже цікаві іграшки, котрі виробляли ще до війни. Скляних іграшок тоді не було, тому прикраси робили з пресованої бавовни, покривали крохмальним клейстером і слюдою.

В часи війни іграшки виготовляли на заводі "Москабель" - головним чином з відходів військового виробництва – з металу, стружки, проволоки. Багато людей прикрашали удома ялинки підручними засобами – ватою, наприклад, або ж робили іграшки з бинтів та марлі. Зустрічалися іграшки, які були зроблені зі згорілих лампочок. Таку лампочку могли розмалювати та вчепити за нитку на ялинку.

Читайте також: Битва котів та собак проти ялинок (фото)

Казкові персонажі Пушкіна

У 1949 році в СРСР святкували 150-річний ювілей Олександра Сергійовича Пушкіна. На честь цієї дати виробники іграшок почали випускати ялинкові прикраси, котрі зображували героїв казок Пушкіна. Так на ялинках з'явилися золоті рибки, Царівна-лебідь, золотий півник та інші персонажі.

Виноград

На початку 50-их років до влади прийшов Микита Хрущов, а ялинка почала нагадувати виставку досягнень народного господарства. На ялинці з'явилися фрукти та овочі. Були кавуни і виноград, помідори і огірки, навіть кукурудза.

"Я навчалась у першому класі, коли у нас було новорічне свято. У костюмі "сніжинки" я декламувала віршика і Дід Мороз подарував мені іграшку – гроно винограду. Я замотала її в платок, поклала на стілець і відійшла. Якась товста тітка сіла на мою іграшку і роздушила її. Я плакала на всю актову залу. Розчавлену іграшку врятувала моя мама – вона замастила "бочок" пластиліном і покрила іграшку зеленим лаком для нігтів. Цей виноград й досі є в моїй колекції, нагадуючи про ту історію", - каже Лада.