З приходом зими дороги стають більш небезпечними, а у водіїв значно збільшуються витрати. Щоб позбутися від корки снігу і льоду, траси обробляють спеціальними реагентами. Вони шкодять не тільки автомобілям, а й взуття та навколишньому середовищу. Але реагенти допомагають лише на час. І з приходом негоди, все починається спочатку. Нова розробка турецьких вчених обіцяє вирішити цю проблему, якщо не назавжди, то надовго.

Про повідомляє сайт Американського хімічного товариства.

Матеріал створили розробники із стамбульського Університету Коч. Це дорожнє покриття, яке перешкоджає утворенню крижаної кірки, коли температура навколишнього середовища опускається нижче нуля.

Бітум є основним компонент при будівництві доріг. Його додають в асфальтову суміш. Вчені пропонують змішувати бітум з сіллю проти ожеледиці.

Експерименти показали, що вона якщо потроху виходити на поверхню дорожнього покриття. Це ускладнить утворення крижаної кірки протягом декількох місяців. Але автори підкреслюють, що в "польових" умовах ефект буде тривати роками. Справа в тому, що тиск автомобільних шин дозволить солі виділятися повільніше.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Читайте також: Електромобілі стануть джерелами енергії

Розробники запевняють, що основні властивості дорожнього полотна добавка ніяк не впливає. Нововведення дозволить значно заощадити дорожнім службам гроші і ресурси, які витрачають на обробку трас і ремонт після руйнувань від люду.

Але найголовніше вона зможе зберегти життя людей, які часто гинуть через ожеледицю.