Загроза кліматичних змін і руйнувань, які можуть спричинити збройні конфлікти, підштовхнули світових вчених до вирішення проблеми захисту сільськогосподарських рослин. Саме з цією метою у норвезькій частині Арктики всередині гори збудували спеціальне сховище, пише ВВС.

Сховище на випадок "кінця світу" було побудовано в надрах архіпелагу Свальбард (острови Шпіцберген), який знаходиться на відстані 1 тисячі км від Північного Полюса. Там вічна мерзлота, тому умови для консервації органіки ідеальні. Роботи велися більше року і коштували Норвегії 9,1 мільйона доларів.

Призначення сховища - зберігати тисячі зразків насіння з різних куточків світу. У загальній кількості там 4,5 мільйона зразків. Насіння захищене від землетрусів, ядерних вибухів, зміни клімату та інших катастроф, викликаних природою чи людиною.

"Це сховище - страховка для страховки", - говорить Сьєрра Мартін, прес-секретар компанії Crop Trust, що керує роботами на об'єкті. З метою кращого збереження насіння сховище відкривають якомога рідкіше.

До речі, першим випадком вилучення насіння зі сховища стали наслідки війни в Сирії. Це сталося у вересні 2015 року після запиту від Міжнародного центру сільськогосподарських досліджень в посушливих районах. Центр перевів свій штаб з Алеппо в Бейрут в 2012 році внаслідок конфлікту в країні. "Центр був змушений перевезти колекцію з Сирії в Марокко і Ліван, а сховище допомогло її відновити", - говорить Мартін.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Читайте також: На атомній станції під Петербургом сталася аварія

Цілком можливо, що сама ідея створення подібного сховища дещо віддає параноєю, але воно вже згодилося людству у важкі для нього часи. Хочеться сподіватися, це буде перший і останній раз, коли його використання буде дійсно необхідно.