Три дні тому Україна почала товарну блокаду Криму на державному рівні. Тепер на півострів пропускають не більше 50 кг продуктів на людину. Перелік їх обмежений. Вартість товарів не може бути більшою за 10 тис. грн. На форумах жителі окупованого Криму розказують, як їх перевіряють, де шукають заборонені товари, діляться порадами – як можна завозити продукти та обійти блокаду.

"Їхали через пункт пропуску Чонгар у Херсонській області. Автомобіль обшукували близько двох годин. Все знімали на фото та відеокамери. З машини витягнули запасне колесо, підкидали його угору, стукали по землі. Бачив, що там чергують кінологи з собаками та металошукачами", - розповідає один з жителів Криму.

Читайте також: Китайці заборонили літати над Кримом

Пишуть, що на митницях поставили ваги. Ними перевіряють скільки продуктів провозять.

"Можна ввозити одяг, білизну, взуття, що мають особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні. Цікаво, як вони це перевіряють? Думаю, що можна провезти з десяток нових трусів на собі. Бо особисті речі не обшукували", - припускає один з користувачів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Додають, що уникнути продуктових обмежень можна, якщо ввозити їх у Крим через Харківську область, а звідти через Ростовську та паромну переправу.

В Державній прикордонній службі кажуть, що через пункти пропуску до Криму наші товари провезти неможливо.

"Всі заїзди, в тому числі через порти, до анексованого півострову контролюються співробітниками прикордонної служби та правоохоронними органами. Тому завезти у Крим нічого неможливо. Всі шляхи перекриті. Але дійсно, випадки завезення товарів через кордони із Росією мають місце. Але вони поодинокі і не мають масового характеру. Адже робити такий крюк економічно невигідно. Продукти через такі затрати просто не окупляться. Тим більше, з врахуванням нинішніх погодних умов", - пояснив "Знай" речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

Нагадаємо, у прикордонних із окупованим Кримом областях останніми днями були сильні снігопади.

17 січня Україна офіційно припинила товарообіг з анексованим Кримом. Будь-які поставки товарів та продуктів на територію півострова заборонені. Виключення зробили для особистих речей громадян, які перетинають кордон.

Є перелік товарів, згідно з яким в Крим можна провозити пшеничне борошно вищого сорту, хліб та вермішел. Також, хліб житньо-пшеничний, гречану крупу, рис, яловичину, свинину, сало, птицю, яйця курячі, варену ковбасу, молоко (2,5% жирності), сметану, м'який сир, масло, цукор-пісок, соняшникову олію, картоплю та сіль. Решту продуктів ввозити заборонено.