На Черкащині почали притягувати до відповідальності винних у незаконній приватизації держпідприємств. Обласна прокуратура звинуватила мера міста Тального Олександра Біленка у перевищенні службового становища та великих збитках для держави. Але поки прокуратура не може передати справу до суду.

2010 року виконком міськради Тального під керівництвом Біленка визнав право власності на Тальнівський комбінат хлібопродуктів за донецьким олігархом Олександром Коротковим. Тоді він був депутатом облради від "Партії регіонів", зараз - член Радикальної партії Ляшка.

"Після отримання свідоцтва на право приватної власності Коротков поводився дуже зухвало. 2013 року збанкрутував підприємство. Черкаський господарський суд визнав КХП неплатоспроможним. Після цього олігарх викупив його за безцінь — всього за 17 мільйонів гривень. А потім розвернувся на повну потужність — став найбільшим в Україні експортером борошна. Продавав за кордон 22% від всього вітчизняного ринку. Тоді Аграрний фонд передав на зберігання Короткову 2,8 тисяч тонн пшениці 3 і 4 класу вартістю 3,1 мільйони гривень. А згодом викупив своє ж зерно у фірм "Оіл-рівер" та "Дельта Технолоджіс" Юрія Іванющенка, але вже 2 класом і за 4 мільйони 200 тисяч", - розповідає "Знай" Юрій Стригун, громадський активіст.

Підприємство сплачувало символічні податки. 2014 року фірма Короткова мала офіційний дохід 322 млн грн. З них сплатила лише 2,7 млн грн податків, це 0,84% від прибутку. Натомість державні КХП — 32% податків.

"Якби Коротков вносив податки на рівні державних підприємств, то мав би сплатити 103 мільйони гривень", - зазначає Юрій.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Читайте також Колишній регіонал не хоче повертати підприємство у державну власність

Щоб мати замкнутий цикл виробництва, Коротков рейдерським шляхом захопив землю на Черкащині. Діяв через держструктури.

"Держземагентства масово відмовляють у продовженні оренди місцевим фермерам. Натомість охоче віддають її Короткову. Кажуть, фірми Короткова платили чиновникам Держкомзему по 300 доларів за гектар. Коли люди почали страйкувати проти такого свавілля, олігарх звіз півсотні машин своїх тітушок, які били селян", - пояснює активіст.

Після зміни влади 2015 року Коротков почав програвати суди. Спочатку вищий господарський суд у Києві скасував дозвіл на приватизацію, який видала Тальнівська міська рада. Потім господарський суд Черкаської області усунув попереднього арбітражного керуючого пана Лагутіна. Він продав Короткову Тальнівський КХП за 17 млн грн.

Натомість новий розпорядник майна Євген Лахненко заявив, що повертатиме підприємство в державу. Враховуючи швидкий суд над міським головою Біленком, у намірах держави повернути собі найбільшого експортера українського борошна сумніватися не доводиться.

"Олександр Коротков кинувся за допомогою до свого нового партійного боса – Олега Ляшка. Однак той відмовив у захисті. Розв'язка має наступити в найближчі тижні. Коротков досі оскаржує в судах призначення Євгена Лахненка розпорядником майна Тальнівського КХП. Днями навіть їздив до Києва спілкуватися із керівництвом державної компанії "Хліб України". У разі повернення підприємства у державу, просив віддати йому Тальнівський КХП в оренду", - говорить Юрій.

У Короткова ще є шанс добровільно віддати незаконно привласнене майно, вважає Михайло Апостол, радник міністра внутрішніх справ України.

"Але, думаю, він ним не скористається. Боротиметься за підприємство до кінця. З боку МВС вже всі дії зроблено, але справа ще не передана до суду. Звинувачені переховуються в лікарнях. Ніби хворіють. На жаль, наше законодавство настільки недосконале, що у Короткова ще є можливість затягувати процес. Через своїх адвокатів вишуковуватиме шпарини у законах. Якщо рішення буде не на його користь, подаватиме на апеляцію", - говорить "Знай" радник міністра.

Нагадаємо, що 17 липня минулоріч Вищий господарський суд у Києві повернув Тальнівський комбінат хлібопродуктів у державну власність. Підприємство належало до переліку об'єктів, приватизація яких заборонена.