Перспективні винищувачі шостого покоління військово-повітряні сили США планують отримати на озброєння в 2020-2030 роках. Ці літаки оснащуватимуть програмним аналогом імунної системи. Вона захищати бортові системи від вірусів і хакерських атак.

Президент аерокосмічного підрозділу Northrop Grumman Том Вайс розповів, що системи озброєння активно інтегруються в мережу і отримують все більш складне програмне забезпечення. В той же час літаки стають значно привабливішими для атак хакерів. Перспективні винищувачі, за його словами, самі виявлятимуть підсаджений шкідливий код і знешкоджуватимуть його або блокуватимуть подальше поширення по системі. Це буде нагадувати лейкоцитів у людському організмі.

Читайте також: NASA створює беззвучний надзвуковий літак (відео)

Поки що розробники вирішують, що для нових літаків буде більш важливішим - швидкість або дальність. Не виключено, що перевагу віддадуть дальності . Адже це дозволить літаку літати на більшу відстань без дозаправки в повітрі.

Наприкінці минулого року компанія представила концепцію винищувача шостого покоління. Зовні він схожий на зменшену копію бомбардувальника B-2 Spirit. Літак оснастять новою системою відведення тепла від бортового обладнання та систем озброєння з подальшим розсіюванням. Але офіційні параметри поки не розголошують. Винищувач майбутнього зможуть здійснювати складні маневри на надзвукових швидкостях. Літатиме він зі швидкістю приблизно у 6000 км/год. До того ж матиме змогу щільніше взаємодіяти з іншими родами військ. В перспективі літак планують оснастити лазерною зброєю.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще