Спеціалісти Міжнародного валютного фонду рекомендують позбавити пільгового оподаткування 95% сфер в Україні. В тому числі фармацевтичну галузь. Про це повідомляють у Аптечній професійній асоціації України.

Зараз виробники ліків зараз сплачують замість 20% податку на додану вартість 14%.

"Якщо у фармацевтів заберуть пільги, то ціни на ліки виростуть на 40 відсотків. Окрім складової самого податку у вартість ліків закладатимуть і валютні ризики", - повідомив директор Асоціації Володимир Руденко.

Будь-яке штучне підняття цін у теперішній економічній ситуації може призвести до нового витка інфляції, вважає економіст Олег Соскін.

"Зрозуміло, що МВФ позичає кошти під реформи. Їхні спеціалісти бачать, що реформ немає і вже, очевидно, бояться, що Україна довго і нудно віддаватиме їм борги. Тому радять нашій владі брати кошти скрізь, де тільки можна", - говорить "Знай" спеціаліст.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

За його словами, альтернативи кредиту Міжнародного валютного фонду зараз немає. Жодна із держав-партнерів не зможе позичити кошти під такі низькі відсотки.

"Якщо влада й надалі сліпо йтиме за вказівками міжнародних економістів і в той же час проводитиме політику надання пільг бізнесу й населенню, то важко уявити, що чекає нашу країну через кілька років. Адже у нас вже немає власних золотовалютних резервів. Все, що там є, то іноземні кредити. Ми маємо назавжди відмовитися від пільг, субсидій і дотацій, як би важко населенню не було", - вважає Олег Соскін.

Читайте також Економіка України повернулася на 20 років назад – експерт

Однак, на його думку, не обов'язково забирати пільги у фармацевтів. У період економічної кризи їх краще лишити.

"Найлегше залучити валюту через арешт рахунків наших олігархів у офшорних зонах. Там лежать мільярди доларів. Їх точно вистачить, щоб перекрити боргові зобов'язання України на найближчі роки. Скільки саме там грошей, сказати важко", - пояснює економіст.

Нагадаємо, що уряд звільнив фармацевтів від стандартного податку на додану вартість рік тому після різкого знецінення гривні.