Група одеських інженерів-ентузіастів на чолі з Сергієм Вельчевим переробили старий ЗАЗ-966 і зробила з нього цілком сучасний електромобіль, на якому проїхали на одному з міжнародних марафонів 3000 кілометрів. "Запорожець" викликав справжній фурор.

"Щоб взяти участь в четвертому електромобільному марафоні Київ Монте-Карло, група одеситів EcoFactor вирішила переробити старенький "Запорожець" в електромобіль. За словами одного з організаторів проекту Сергія Вельчева, для цього довелося поміняти всі нутрощі", - повідомляє Motor Media Review.

За словами Вельчева, перший час суперники досить скептично ставилися до творення одеситів. Мовляв, як може "консервна банка" на колесах пройти таку дистанцію? Але побачивши, як жваво "Запорожець" пробіг перші 500 кілометрів (і навіть обігнав на одній з ділянок знамениту "Теслу"), вони поміняли свою думку.

"Замінили двигун, причому теж на вітчизняний, встановили акумулятор, зроблений в Японії, і американський контролер. Між іншим, в Україні є значні запаси літію, і у нас цілком могли б випускати свої акумулятори та батареї", – говорить інженер.

Так, перероблений електромобіль на одній зарядці зміг проїхати до 500 км. При цьому максимальна швидкість машини – 130 км/год. В Україні вже діють 34 електроАЗС, так що учасникам було де заправлятися. До речі, одна підзарядка ЗАЗ-Електро займає від 3 до 12 годин – в залежності від потужності мережі.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Читайте також: Навесні з'явиться Tesla Model S для дітей

Як стверджує Сергій, в ньому використана особлива технологія перемотування для двигуна "Запорожця", так звана "Слов'янка". В результаті двигун споживає вдвічі менше електроенергії, ніж двигун "Тесли".