До $13,538 млрд зросли золотовалютні резерви НБУ. Це на 3,020 млрд більше ніж в такий же період минулого року, повідомляють у Нацбанку.

Там пояснюють, що наростити резерви вдалося завдяки розміщенню облігацій внутрішньої державної позики, деномінованих в доларах США. Це забезпечило надходження у $431,3 млн.

Якщо подивитися динаміку збільшення резервів цього року, то найбільше вони зросли у січні – на $248 млн.

"Насправді, НБУ немає чим хвалитися. 13 мільярдів доларів – для нашої держави це невеликі резерви. Вони не зможуть врятувати країну в надскладних економічних обставинах. Якщо подивитися на структуру формування цих резервів, то стане зрозуміло, що за останні роки нічого не було зроблено для формування українських резервів. Те, що зараз маємо, це не наші гроші. Це позики різних міжнародних організацій. Їх треба буде віддавати", - говорить "Знай" економіст Олег Соскін.

Читайте також Золотовалютні резерви НБУ зросли до $10,4 млрд

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За його словами, якби була воля уряду, народних депутатів і президента, за рік можна було б сформувати удвічі більші золотовалютні резерви й навіть віддати частину кредитів.

"Для цього треба було прийняти відповідні законопроекти про арешт і виведення коштів олігархів із офшорів – Австрії, Кіпру та інших країн. Звісно, на якийсь час це могло б відлякати деяких наших міжнародних партнерів. Можливо, б не схвалила частина європейської спільноти. Однак в довгостроковій перспективі – це був би чудовий старт для підняття економіки й зміцнення державних позицій на міжбанківському ринку. А поки таких радикальних рішень немає, то й немає передумов для подальшого росту золотовалютних резервів", - говорить експерт.

Нагадаємо, що за домовленiстю Кабміну із Міжнародним валютним фондом, більша частина із траншів для України повинна йти у золотовалютні резерви Нацбанку. Тому останнє суттєве поповнення резервів НБУ було у серпні, коли МВФ надав останній транш. Тоді скарбниця НБУ поповнилася на $1,7 млрд