9 та 10 березня Україна вшановує видатного поета-революціонера та художника Тараса Шевченка. У Києві про нього демонструватимуть фільмі, вестимуться дискусії та літературні читання, співатимуть пісні на його слова.

Кореспонденти Знай.ua підібрали тематичні події, які присвятять людині-символу України. У Шевченківські дні його музей та будинок можна відвідати із екскурсією безкоштовно. А урочисте покладання квітів до його пам'ятника відбудеться об 11 ранку.

9 березня, середа

Кіно, концерт та ток-шоу в Українському домі

До 202-річчя із Дня народження поета та ювілейного 170-річчя від дня написання "Заповіту" тут проведуть дискусію на спеціальному уроці "Шевченко: поезія і революція". Її кураторами будуть поет Дмитро Лазуткін, автор кіно про Шевченка Юрій Макаров, літературознавець Богдан Тихолоз та інші.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Читайте також: ТОП-7 невідомих фактів про Лесю Українку (фото, відео)

У рамках події у фойє відбуватиметься виставка робіт творчої молоді "Мій Шевченко". Гостям продемонструють фільм "Шевченко і Майдан" та телевключення "Шевченко єднає" із Чернівців, Одеси та Сєверодонецьку.

Концертну програму прикрасять Марія Бурмака, Анатолій Паламаренко із DJ KeY та патріотичні гурти "Тарута" і "Тартак". Ідеолог заходу – Влада Литовченко, режисер-постановник – Тарас Грималюк, а модератор зустрічі - Євген Нищук, Доктор економічних наук Віталій Скоцик.

Коли: 13:00

Локація: Український дім, вул. Хрещатик, 2, м. Київ

Вартість: Вхід вільний

Молодь - Шевченкові

У Національному музеї імені Тараса Шевченка урочистості триватимуть цілий день: співатиме дівочий хор, діти вестимуть театралізовану екскурсію "Доля. Муза. Слава", також відкриється виставка картин "Мені тринадцятий минало".

Тематичний концерт презентують професійні та заслужені українські вокалісти та лауреати конкурсів. Завершить творчий вечір вистава "Катерина" за одноіменною поемою Тараса Шевченка.

Коли: 10:30

Локація: Музей імені Тараса Шевченка, бульв. Т. Шевченка, 12, м. Київ

Вартість: Вхід вільний

Вистава у будинку поета

У філії музею - київському будиночку поета також покажуть літературно-музичну композицію "Світ правди засвітить". До участі запросили акторів, письменників та талановитих студентів Консерваторії та Театрального університу імені Карпенка-Карого.

Коли: 13:00

Локація: Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, пров. Т. Шевченка 8-а, м. Київ

Вартість: Вхід вільний

10 березня, четвер

Духовний концерт у музеї

Вдень, у музеї, присвяченому творчості поета, відбудеться концерт духовної музики від хору студентів 5-11 курсів столичної дитячої академії мистецтв. Вони виконають "Аве Марію" Шуберта та Баха, "Алелуя" Соневицького, Cantate Domino Ланга, "Фугу" Скарлатті та декілька композицій на слова Шевченка.

Коли: 12:00

Локація: Музей імені Тараса Шевченка, бульв. Т. Шевченка, 12, м. Київ

Вартість: Вхід вільний

Вистава у будинку поета

Ніжинські студенти-театрали покажуть виставу "І возвеличимо на диво і розум наш, і наш язик". Також відкриється тематична виставка об'ємних картин-барельєфів із солоного тіста та синтетичної маси майстрині Юлії Петренко.

Коли: 13:00

Локація: Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, пров. Т. Шевченка 8-а, м. Київ

Вартість: Вхід вільний