Міжнародний валютний фонд не надасть Україні наступного траншу кредиту, поки народні депутати не сформують повноцінну коаліцію, а уряд не очолить людина, що користується довірою народу й більшості депутатів. Такі умови озвучив вчора офіційний представник Міжнародного валютного фонду Джері Райс.

"Це логічна умова. Адже Міжнародний валютний фонд — це не благодійна організація. Вони дають кошти під реформи. А також їм важливо, розуміти, з кого потім вимагати цих коштів. Насамперед, вони зацікавлені у ефективній роботі із урядом. Їм потрібно, аби він мав міцні позиції", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Для подальшого росту золотовалютних резервів немає предумов - експерт

За його словами, у домовленості між Україною і МВФ ключовими умовами були чіткий відсоток інфляції, відсутність відтоку золотовалютних резервів, а також позбавлення від дефіциту державного бюджету.

"У МВФ ліберально налаштовані щодо України. Тому вони можуть заплющити очі на недотримання однієї із цих умов. Однак їх непокоїть політична нестабільність в Україні. І дуже прикро, що закликають навести лад представники світової спільноти. Натомість внутрішні політичні сили, в тому числі із коаліції, необдуманою інформаційною політикою і піаром лише розбурхують нестабільність", - каже експерт.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

На його думку, в березні кредиту від МВФ вже не буде.

"Це технічно неможливо. А ось у квітні — цілком можливо. Для цього має з'явитися повноцінна коаліція і кандидат на прем'єра, якого підтримає 221 депутат. Поки такого авторитета немає", - пояснює Олександр Жолудь.

Нагадаємо, представник Міжнародного валютного фонду Джері Райт передавав про занепокоєння у Фонді ситуацією в Україні 2 березня. Однак тоді про рішення тимчасово припинити кредитування держави не йшлося.