Дослідники, в ході своєї наукової роботи, перетворили бактерії в "роботів". Ці мікроорганізми можуть жити лише в групі. Ті ж бактерії, які покидали цю колонію, неминуче вмирали. Експерти наголосили, що результати їх досліджень можуть дати неоціненний вклад в медицину.

Фахівці з університету Дьюка використовували властивість бактерій змінювати поведінку в разі високої концентрації в тому чи іншому місці. Після цього "колективізм" перевернули так, що це стало однією з головних умов для їх подальшого існування.

Вчені змусили все цих бактерій до вироблення сигнальної молекули AHL. Таким чином, дослідникам вдалося координувати поведінку всіх учасників колонії. "Роботи" реагували на AHL, виробляючи білок. Це дозволяло їм чинити опір дії антибіотиків.

Читайте також: Гігантські віруси визнали четвертою гілкою життя

У той же час поодинокі організми не мали можливості виробляти такий білок. Потім бактерії помістили в середу з високим рівнем антибіотиків. В результаті кожен мікроорганізм, який відокремився від колективу, гинув.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Вчені пояснили, що подібна система може допомогти в медичній практиці. З її допомогою бактерії всередині людського організму будуть виробляти необхідні білки. Якщо ж популяція мікроорганізмів буде перевищена, то система сама скоротить їх чисельність.