Україна станом на 10 березня використала виділені на 2016 рік квоти на безмитні поставки в країни ЄС цукру, ячмінної крупи і борошна. Про це йдеться у повідомленні інформаційної компанії ПроАгро.

Так, вже вичерпані квоти на цукор (20 тис. тонн), ячмінну крупу та борошно (6,3 тис. тонн). Крім того, станом на звітну дату на 86,9% використано квоту на оброблені томати (всього 10 тис. тонн), на 74,5% використано квоту на пшеницю м'яку, пшеничне борошно і гранули (всього 950 тис. тонн), а квоту з вівса використано на 55,9% (з 4 тис. тонн), повідомляє Міністерство економіки та розвитку.

До слова, минулого місяця Україна вичерпала ліміт на постачання в ЄС меду, соку і кукурудзи. Ще раніше ми використали річну квоту на курятину. Про те, що квоти визначені для Україні є надзвичайно малими, ще на початку січня говорили і експерти, і учасники аграрного ринку. Наприклад, Юрій Косюк, власник бренду "Наша Ряба" різко критикував встановлені квоти. "Це все одно що ви до мене ходите в гості в будь-який зручний для вас час, а я до вас можу прийти лише у певний день, і лише на півгодини, і тільки за попередньою згодою", – так описав бізнесмен торгівлю України з ЄС у рамках Зони вільної торгівлі.

Читайте також: Україна продала ЄС річну квоту курятини за один місяць

Нагадаємо, зона вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом почала діяти з першого січня цього року. Вона, серед іншого, дозволяє ввозити до ЄС без мит різноманітну продукцію, в залежності від встановлених для неї квот.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще