За вихідні долар на міжбанківському ринку подорожчав на 60 копійок. Тепер американську валюту продають за 26,22 грн, купують – за 26,05 грн. У пунктах обміну валют і банках долари також подорожчали. Сьогодні валюту продають за 26,8 грн, купують за 25,8 грн. Нацбанк встановив офіційний курс на сьогодні 26 грн. Минулого тижня був на 49 копійок нижчим.

"Подорожчання долара відбулося через нетиповий як для суботи попит на долари під час торгів на міжбанківському ринку. Нацбанк продав 11,4 мільйона доларів. Хоча зазвичай ця сума не більше 9 мільйонів", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

За його словами, найбільший запит на купівлю валюти давали невеликі комерційні банки. Крупні підприємства цього разу менш активно продавали валюту.

"Оскільки попит перевищував пропозицію, Нацбанк увів на міжбанківський ринок додаткові гроші. Цим вдалося уникнути більшого подорожчання долара. Однак якщо ситуація повториться і цього тижня, немає гарантії, що регулятор із нею справиться. Адже його можливості обмежені", - каже економіст.

Читайте також Економіст розповів, скільки протримається низький курс долара

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

На його думку, цього та наступного тижня є передумови для подорожчання валюти ще на 20-30 копійок. Попит на долари до квітня зросте.

"Він збільшиться як серед крупних підприємств, так і серед фізичних осіб. Із крупних підприємств найбільшими покупцями валюти будуть нафтотрейдери та мережі АЗС. З весни попит на пальне збільшується на 15-20 відсотків. Це означає, що потрібно закуповувати більше бензину та дизпалива за кордоном. Для цього потрібні долари. Щодо фізосіб, то багато із них намагаються на травневі вихідні поїхати на відпочинок за кордон, тому також купують валюту. І взагалі зараз йде така тенденція, що люди замість того, щоб класти гроші на депозит, купують американську валюту. Таким чином намагаються зберегти свою купівельну спроможність", - пояснює Володимир Марченко.

Нагадаємо, що минулого тижня в обмінних пунктах і банках долар подешевшав на 50 копійок. Його продавали за 26,6 грн, купували за 26,2 грн.