Закон "Про очищення влади" не тільки призвів до серйозного кадрового голоду, але і став джерелом корупції. Чиновники і силовики знаходять все нові способи і схеми, як уникнути звільнень, про це пишуть Вести.

За словами адвокатів відкупитися від люстрації можна заплативши від півмільйона гривень. Але, існують і інші схеми, які дозволили багатьом уникнути цієї долі. Найвідоміша - поїхати в АТО і отримати індульгенцію. Правда, не завжди цей метод працює.

Читайте також: Новий замглави АП голосував за "диктаторські" закони

"Якщо ця людина займала високу посаду, пропрацював на ній більше року і під час євромайдан не звільнили, то статус учасника АТО його не врятує. Все решта - так, вони можуть уникнути звільнення. Але треба розуміти, що поїздка в АТО - це все ж ризик ", - говорить директор департаменту Мін'юсту Тетяна Козаченко.

За словами депутата від БПП, співавтора закону про люстрацію Сергія Капліна, після галасу в пресі чиновникам і силовикам довелося насправді їхати воювати в АТО, а не заскакувати туди на пару днів, щоб отримати позначку.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ще один поширений спосіб захисту від звільнень - потрібне рішення суду. "Суди приймають рішення, які дозволяють чиновнику уникнути звільнення, просто виводять його з категорії люстріруемого. Думаю, такі рішення приймаються не безоплатно. До речі, розцінки зараз в судах зросли в рази ", - вказує Каплін. Адвокат Іван Ліберман підтверджує, що чув про розцінки за відновлення чиновника або правоохоронця на посаді: "Платять від півмільйона гривень".