До кінця цього року Кабмін збирається лібералізувати валютний ринок. Про це йдеться у програмі уряду на 2016 рік.

Вона передбачає спрощення умов ведення бізнесу. За планом Кабміну, Мінекономрозвитку спільно з Нацбанком повинні розробити проект закону "Про лібералізацію валютного регулювання" і подати його на затвердження в уряд до кінця 2016 року.

"Очевидно, Кабмін Арсенія Яценюка всіма способами намагається уникнути своєї відставки. Оприлюднивши цю програму, урядовці сподіваються на підтримку бізнесу та певних фінансово-промислових груп. Однак навіть за великого бажання фінансового блоку Кабміну спрощення валютного регулювання може не дати потрібних результатів", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

На його думку, керівництво НБУ діє в інтересах президента,а не глави уряду. Звикло реагувати на ситуації із запізненням. Тому ймовірність повноцінного діалогу уряду й Мінфіну дуже низька.

"Та й професіоналізм керівництва Нацбанку дуже сумнівний. З початку цього місяця НБУ уже дещо зменшив валютні обмеження. Наприклад, дозволив купувати валюту на суму в еквіваленті 6 тисяч гривень замість 3. З депозитного рахунку тепер можна знімати за день не 20 тисяч гривень, а 50. Також дещо спростив купівлю валюти для імпортерів газу, нафти й пального. Ніби всі ці кроки логічні і правильні, однак прийняті із запізненням на рік", - зазначає економіст.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Читайте також Українцям доведеться повернути субсидії - експерт

Він вважає, що послаблення цих обмежень не дасть очікуваного ефекту. Адже зараз послабленням валютного контролю вже важко добитися кращих умов для бізнесу та стабілізації курсу гривні.

"Вже на повну працює чорний ринок продажу доларів і євро. Люди замість банківських депозитів обирають купівлю валюти. Багато підприємств, щоб не залежати від сумнівних банків, стали розраховуватися із працівниками готівкою. Валютні обмеження варто було скасовувати найпізніше у липні 2015 року. Тоді б можна було утримати курс на рівні 22-23 гривень за долар. До речі, в уряді тоді теж нічого про це не казали та ніяк не протидіяли валютним обмеженням", - каже Володимир Марченко.

За його словами, нинішні валютні спрощення Нацбанку мають косметичний характер. Більшість проблем залишаться й надалі.

"Проблема із дефіцитом валютної виручки є і була не лише через паніку населення. У більшій мірі на це впливали спекуляції комерційних банків. Відповідно до норм НБУ, імпортери й досі мають право купувати іноземну валюту тільки в тому банку, який вказано в документах при імпорті товарів. Власники фінустанов це розумують і ближче до дати покупки валюти підвищують вартість доларів і євро".

Нагадаємо, на початку цього місяця офіційний представник Міжнародного валютного фонду Джері Райс заявив, що повноцінне продовження співпраці Фонду та України буде після прояснення ситуації із статусом українського уряду й коаліції у Верховній Раді.