Політики, які перешкоджають прийняттю закону про спеціальні конфіскації, в майбутньому планують стати "Януковичами" і бояться розправи. Таку думку висловив Віталій Портников після відмови внести закон навіть до порядку денного.

Він упевнений, що цей закон іншого формату, ніж безвізові, тому його прийняття означатиме готовність політичних еліт до змін внутрішніх, без яких неможлива європейська інтеграція.

"Чилі - справжня демократія, доводити не потрібно. Але цій країні вдалося повернути собі гроші Піночета. Те, що в Конго (Кіншаса) зберігся напівфеодальний режим, пояснювати не потрібно: а ця країна не стала повертати мільярди диктатора Мобуту", - наводить експерт в приклад країни, які повернули гроші диктаторів, передає Обозреватель.

Є й інший приклад, на думку Портникова, - це Киргизія, в якій провели розслідування з приводу повернення грошей екс-президента Бакієва, але європейські країни не впевнені в тому, що їх повернуть до державного бюджету.

Портников підкреслив, що для повернення грошей колишніх чиновників потрібні три чинники: готовність політиків прийняти закон про спецконфіскаціі, наявність необхідної силової структури для цього, підтримка Заходу в проведенні розслідування і вилучення грошей і майна.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читайте також: Хто вкрав гроші на реформу прокуратури

Нагадаємо, що у вівторок депутати відмовилися три рази вносити до порядку денного законопроект 4057, який передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, які передбачають повернення державі коштів без рішення суду.