Департамент охорони пам'яток старовини Естонії отримав підтвердження, що конфіскований митницею на кордоні з РФ меч вікінгів знайдений в Україні. Тому Таллінн поверне знахідку Києву, а не Москві.

"Оскільки меч був виявлений в Україні, Естонія поверне його країні, де його виявили перш за все. Після того, як податково-митний департамент передасть меч, департамент охорони пам'яток старовини спільно з міністерством культури ініціює процедуру повернення меча Україні", - заявив агентству BNS старший інспектор по археології департаменту охорони пам'яток старовини Нелі Кангерт.

Читайте також: З Донецького музею зникло скіфське золото на десятки мільйонів доларів

Раніше посол України в Таллінні Віктор Крижанівський звернувся в МЗС Естонії з клопотанням не віддавати Росії конфіскований митниками меч епохи вікінгів. За даними Києва, рідкісна знахідка родом не з Росії, як це передбачалося спочатку, а з Волинської області України.

У своєму листі посол також зазначив, що древній меч могли нелегально переправити з території України в Росію.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомлялося, стародавню зброю було виявлено в ході огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з РФ. Мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 тисяч євро.