В Україні масово видобувається бурштин в обхід законодавства. Доходи від цього осідають у кишенях зловмисників. Хоча ці кошти могли б поповнювати державний та місцеві бюджети. Доходи від продажу можна було б спрямувати на потреби армії, якій конче необхідне додаткове фінансування та модернізація.

Про це повідомляє спільнота "Церковь свидетелей покращення" на своїй сторінці у Facebook. Контрабанда бурштину приносить величезні прибутки. 17 березня в Польщі затримали вантажівка, яка безперешкодно перетнула український кордон. В ній перевозили 1,5 тонни бурштину. Вартість цього контрабандного вантажу склала 6,3 мільйони доларів.

Лише за шість таких рейсів можна перевести нелегально 10 тонн бурштину. А така кількість "сонячного каміння" коштуватиме 42,3 мільйони доларів. За ці гроші можна було б придбати 42 тисяч штурмових гвинтівок "Форт-221" українського виробництва. Також можна було б закупити 2,1 тисячу зарядів до ПТРК "Корсар", які дуже необхідні для бійців в зоні АТО.

Читайте також: Булатов: бурштинові копанки слід віддати АТОшникам

Крім того можна було б суттєво поповнити парк військової бронетехніки. Зокрема за 42,3 мільйони доларів можна придбати 210 одиниць БМ "Дозор-Б" або ж 28 сучасних "БТР-4", які забезпечать безпеку військових. Армія могла за ці гроші поповнитися дев'ятьма новенькими танками "Оплот", які не поступаються світовим аналогам.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ця сума дозволила б придбати новий військо-транспортний літак АН-178 вітчизняного виробництва, який не має аналогів у світі. Кошти від контрабанди стали б у нагоді й Військово-морського флоту. Їх можна було б спрямувати на фінансування будівництва українського корвету "Володимир Великий".