Кількість підроблених гривневих банкнот цьогоріч знизилася. Зараз на 1 млн купюр припадає 3 підробки. Минулого року було 48, повідомляють у Нацбанку.

Там пояснюють зміну статистики посиленим контролем підроблених грошей, введенням нової 100-гривневою банкноти минулого року. Вона має посилений захист від підробок.

100 гривень, як 200 і 500, підробляють найчастіше, помітили спеціалісти НБУ.

"Нові сотки ще не стали масовими, тому їхня система захисту ніяк не впливає на показники підробки. Основною причиною зменшення підробок є збільшення грошової маси в обігу. Не таємниця, що НБУ за останні два роки запустив друкарський станок і став більше випускати купюр. Щоб це було не так помітно, в обіг пустили новенькі банкноти 2013-2014 року. Переважно 10 і 50 гривень. Тому, думаю, грошової маси у нас стало більше. Через це відсоток підробок і менший", - пояснює "Знай" Володимир Марченко із компанії AFS

Другою причиною зменшення підробок, на його думку, є стабілізація військового конфлікту на Донбасі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"Зараз наші правоохоронці контролюють там ситуацію. Банки на окупованій території не працюють. Ще 2014-2015 року це було основне джерело підробок. Терористи захопили заводи для вироблення акцизних марок і підробляли там гривні. Через банківські відділення на Донбасі вводили такі гроші в державну банківську систему", - каже фахівець.

Читайте також Серед нових "п'ятисоток" буде багато підроблених - експерт

За його словами, кількість підробок зменшилося і через знецінення гривні. Фальшивомонетчикам стало невигідно підробляти гривні.

"Якщо ще в середині 2000-х найпопулярнішою купюрою для підробки була "двадцятка" через погану систему захисту, то зараз вже ні. За неї нічого не купиш. Більшість шахраїв зараз намагається підробляти євро і долари. Захист цих банкнот приблизно такий, як і гривень, а купити за них можна більше", - пояснює.

Нагадаємо, за статистикою Нацбанку, на одного українця припадає всередньому 66 банкнот і 272 монети.