Свідчення вчених про найбільше в історії знебарвлення коралів Великого бар'єрного рифу стало приводом до поновлення вимог до ООН внести його до переліку природних об'єктів, яким загрожує знищення. У спеціальній організації, яка займається збереженням коралів Великого бар'єрного рифу, заявили, що 95% коралового рифу суттєво знебарвились. Таке явище часто передує загибелі коралів.

Попри такий плачевний стан Бар'єрного рифу і наполягання екологів, минулого року ЮНЕСКО вирішило не вносити його до переліку об'єктів Світової спадщини в небезпеці. Представник групи протидії знебарвленню, професор Террі Г'юз заявив ВВС, що його команда намагається знайти південний край рифу, де б знебарвлення коралів зникало.

Серед головних причин знебарвлення коралів вчені називають підвищення температури води. Зміни клімату та наслідки кліматичного явища Ель-Ніньйо – різке підвищення температури поверхневого шару води у цій частині океану, називають серед винуватців нинішньої кризи знебарвлення.

Під час знебарвлення корали зазнають температурних впливів, через що позбавляються специфічної водорості зооксантели, яка надає їм колір. Якщо нормальні температурні умови відновлюються, то відновлюються і корали, проте це може тривати десятки років. Якщо ж стресові температурні режими залишаються, то знебарвленні корали можуть загинути.

Читайте також: Через 20 років Землю чекають мегацунамі

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

"Ми бачимо, що зміни клімату, які визнали на конференції в Парижі, грають важливу роль і для рифів", - заявив професор Джастін Мартін з університету Квінсленда. Речник Фонду дикої природу Нік Хіт заявив, що непошкоджена північна частина рифу може бути своєрідним банком генетичного матеріалу, за допомогою якого можна буде відновити корали на півдні. Управління навколишнього середовища планує витратити на захист рифу у найближчі десять років півтора мільярда доларів.